welkom
boerderij de weide hoeve
koeknuffelen
wat kost het
agenda & nieuwtjes
foto's & video's
in de omgeving
adres & contact
vakantiehuisje huren

Uddel ligt zeer centraal op de Veluwe en is daarmee een schitterend uitgangspunt voor fietstochten naar dorpen als Garderen, Kootwijk, Elspeet, Staverden, Ermelo en Nunspeet, of een heerlijke lange wandeltocht door het Kroondomein. Uddel heeft met zijn schitterende natuur en het beroemde Uddelermeer twee belangrijke toeristische troeven in handen.
Het ligt vlakbij de grote plaats Apeldoorn waar veel te doen is, ook voor kinderen, zoals de Julianantoren, De Apenheul, een aantal binnen- en buitenzwembaden, etc.

Uddelermeer van boven

Het Uddelermeer ontstond tijdens een van de laatste ijstijden, het Saalien. Na het smelten van de ijskern bleef alleen het gat over dat tegenwoordig het meer vormt. Doordat het Uddelermeer in een relatief droog gebied ligt is het gebied rond het Uddelermeer mogelijk al in de ijzertijd gecultiveerd. Zeker is in ieder geval dat vanaf de 7e eeuw in de omgeving ijzer werd geproduceerd. Uit stuifmeelonderzoek aan het sediment in het meer blijkt dat men in de 17e eeuw hennep heeft gekweekt in de omgeving van het meer. Niet om te roken maar om touw van te maken. In het meer werd de hennep gelegd om te rotten zodat de taaie delen voor het touw overbleven. Verder is bekend dat ten tijde van Koning Willem I het meer dienst gedaan heeft als koninklijke visvijver. Het meer had een diepte van circa 17 meter maar is langzaam maar zeker aan het dichtslibben. In de wintermaanden is het Uddelermeer bij voldoende vorst een uitgelezen plaats om heerlijk te schaatsen. Jarenlang was er de gelegenheid om te zwemmen, maar de laatste jaren is dat verboden i.v.m. de blauwalg. Tegenwoordig grazen in het voorjaar en de zomermaanden weer schapen rond de oevers van het Uddelermeer. Het Uddelermeer is het hoogst gelegen natuurmeer in ons land (ongeveer 40 meter boven ANP).

Ten oosten van het meer ligt de Hunnenschans, een verdedigingswerk uit ongeveer 900 na Chr. De vroeg-middeleeuwse ringwalburg aan het Uddelermeer ligt ten zuidwesten van Uddel en ten oosten van het Uddelermeer. De burcht is vermoedelijk een Saksische versterking geweest. Bij het Uddelermeer heeft de archeoloog J.H. Holwerda de restanten van een aantal nederzettingen onderzocht. Een aantal fraaie grafinventarissen werd blootgelegd bij het Uddelermeer.

Kenmerkend voor hun aanwezigheid zijn de zogenaamde Trechterbekers. De Trechterbekercultuur was de eerste volkomen agrarische cultuur op de Veluwe. Een wandeling op de Hunnenschans, gelegen tegenover het Restaurant Theehuis Uddelermeer, is zeer de moeite waard. Diverse bronzen plaquette's bij het Uddelermeer en de Hunneschans vertellen over de geschiedenis.

Rond Uddel kunt u verblijven in twee goede Bed & Breakfasts, campings of een aantal recreatieparken.

Maar misschien komt u wel logeren in ons vakantiehuisje.

Links:
www.uddelermeer.nl -> Wandelen_&_fietsen
www.develuwe.nl
123shoppen.in Uddel -> VVV

koeien in de wei

hooien

koeien wei ochtendgloren

lachende pony